INTERVJU: GAJBICA .SI

Objavljeno: Avtor: Imej.si

Kakšen odnos do domene .si imajo tisti, ki so se odločili za postavitev slovenske spletne trgovine.

Zagotovo ste že slišali za slovenski projekt Gajbica.si, ki kupcem na želeni naslov dostavi sveže sadje in zelenjavo. Gre za mlado družinsko podjetje, ki se ukvarja s prodajo domačih dobrot. Ker so želeli ljudem na enostaven način in iz domačega naslonjača ponuditi kvalitetna, slastna in zdrava živila, so  se povezali z različnimi slovenskimi ponudniki in ustvarili spletno trgovino. Če je le možno, se trudijo, da so pridelki lokalno pridelani, v vsakem primeru pa dostavljajo le pridelke kakovostnega razreda I. Odločitev za postavitev svoje lastne spletne strani z domeno .si komentirajo takole:

1) Zakaj ste se odločili za domeno .si – najbolj priljubljeno domeno v Sloveniji?
Zato, ker bilo v fazi ustanovitve blagovne znamke ideja, da bo primarni trg Slovenija.

2) Kje oz. kako se preverili, če je domena še prosta?
Na spletni strani https://who.is/.

3) Nam lahko na kratko predstavite delovanje vašega spletnega mesta?
Na spletnem mestu gajbica.si lahko obiskovalec izbira sveže sadje in zelenjavo iz že sestavljenih gajbic ali si pa gajbico sestavi sam . Možnost je tud naročilo preostalih dobrot. Ker je dostava zaradi logistike za zdaj še omejena, lahko obiskovalec preveri možnosti dostave v njegov kraj kar na strani. Na spletnem mestu gajbica.si redno objavljamo tudi zdrave recepte, kot tudi zanimive informacije glede različnih tem na področju sadja in zelenjave.

 

Zapri
Sisijski jezik (sisijščina)

Sisijščina –e ž ali sisijski jezik je zlogovna uganka, ki posnema izmišljeni papajski jezik (papajščino). Sisijščina temelji na slovenskem jeziku, a jo bolje razumejo in tvorijo tisti naravni govorci, ki se izučijo v tej govorni igri. V sisijščino prevajamo tako, da dodamo zlog -si k vsakemu samoglasniku v besedi.

Ker je osnovana na slovenščini, sicer izhaja iz indoevropskih jezikov, a dejanski nastanek sisijščine beležimo z 10. januarjem 2016. Na območju Tehnološkega parka Ljubljana je bil tega dne spisan program, ki za vhodne podatke za vsakim samoglasnikom X vrine dvočrkovni zlog 'SI'. Pri testiranju so ga uporabili na poljubnih besedilih, s katerimi so bili prek spletne aplikacije v interakciji prvi uporabniki.

Primer rabe: Dosimesinasi pisikasi sisi osibstasijasi žesi osid 22. masijasi 1992. Alisi bosiš resigisistrisirasil pisikasi sisi dosimesinosi?

ZAPRI
Pravno obvestilo

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih na področju domen.

Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je Arnes, Register.si.

E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na spletni strani www.imej.si, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje.

ZAPRI