Intervju: Ljubki nesmisel

Objavljeno: Avtor: Imej.si

Kako na domeno .si gledajo tisti, ki imajo svoj lasten blog?

Novinar Jure Marolt, 32-letni Novomeščan in avtor priljubljenega bloga, ki sliši na ime Ljubki nesmisel z bralci svoje zapise deli že od leta 2014, pri tem pa si več čas vztrajno prizadeva, da v prvi vrsti piše predvsem zase. Največ časa posveča objavam o starševstvu, v katerih v prvi plan postavlja svojo hčerko Višnjo, sicer pa se mu je pred kratkim pri pisanju pridružila tudi njegova žena Tjaša. Med ključne akterje na blogerski sceni so ga izstrelile atraktivne objave na družbenih omrežjih, ki jih opremlja s kreativnimi in izvirnimi fotografijami, zato se niti ne gre čuditi, da ima na Instagramu že več kot sedem tisoč sledilcev. O razlogih za postavitev svojega lastnega bloga z domeno .si smo se z njim pogovarjali tudi mi in izvedli krajši intervju.

1) Zakaj ste se odločili za domeno .si – najbolj priljubljeno domeno v Sloveniji?
Ker sem vedno želel, da ima moj portal domeno .si. Pišem v slovenščini, torej za slovenske bralce in domača beseda mi je preprosto najlepša.

2) Kje oz. kako se preverili, če je domena še prosta?
To so pa z mojim blagoslovom preverili pri agenciji Mediodrom, ki je uredila spletno stran.

3) Nam lahko na kratko predstavite delovanje vašega spletnega mesta?
Delovanje strani je sila preprosto, ker sem želel, da ima čim bolj čist in pregleden izgled. Rubrike, kjer izbiraš tisto, kar te zanima, pod njimi news feed, kjer so zadnje objavljene vsebine, na desni prostor za oglaševalce (ki je pa samo eden, ker nočem, da odvrača bralčevo pozornost) in najbolj brani članki. Na koncu je še Instagram feed. Preprosto in po mojih izkušnjah učinkovito

Zapri
Sisijski jezik (sisijščina)

Sisijščina –e ž ali sisijski jezik je zlogovna uganka, ki posnema izmišljeni papajski jezik (papajščino). Sisijščina temelji na slovenskem jeziku, a jo bolje razumejo in tvorijo tisti naravni govorci, ki se izučijo v tej govorni igri. V sisijščino prevajamo tako, da dodamo zlog -si k vsakemu samoglasniku v besedi.

Ker je osnovana na slovenščini, sicer izhaja iz indoevropskih jezikov, a dejanski nastanek sisijščine beležimo z 10. januarjem 2016. Na območju Tehnološkega parka Ljubljana je bil tega dne spisan program, ki za vhodne podatke za vsakim samoglasnikom X vrine dvočrkovni zlog 'SI'. Pri testiranju so ga uporabili na poljubnih besedilih, s katerimi so bili prek spletne aplikacije v interakciji prvi uporabniki.

Primer rabe: Dosimesinasi pisikasi sisi osibstasijasi žesi osid 22. masijasi 1992. Alisi bosiš resigisistrisirasil pisikasi sisi dosimesinosi?

ZAPRI
Pravno obvestilo

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih na področju domen.

Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je Arnes, Register.si.

E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na spletni strani www.imej.si, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje.

ZAPRI