Namigi za izbiro učinkovite domene

Objavljeno: Avtor: Imej.si

Kot lastnik spletne strani si vedno želimo, da bomo dovolj izstopajoči, da nas bodo potencialne stranke zlahka našle in da bo prav naša domena sčasoma postala popularna med vsemi tistimi, ki brskajo po internetu. 

To nedvomno drži. Ravno zato je pomembno, da izberemo karseda razpoznavno, enostavno in zgovorno ime. Nekaj, kar si človek lahko zapomni in brez težav vpiše v izbran spletni brskalnik. Da pa ne bi prišlo do neljubih napak, ki lahko našemu poslu celo škodujejo, v nadaljevanju podajamo nekaj učinkovitih namigov:

KRATKO, JEDRNATO IN UNIKATNO IME
Izberimo ime, ki ne presega 7 znakov. Takšno domeno si je lažje zapomniti, poleg tega pa je manj verjetnosti, da pride do napake pri vpisovanju naslova v brskalnik.

ASOCIATIVNE POVEZAVE
Če bo ime naše domene poleg vsega še pomensko zgovorno, po možnosti pa bo vsebovalo tudi glavno ključno besedo ali frazo, nimamo kaj zgrešiti. Natančna in najbolj primerna receptura sicer ne obstaja, se pa največkrat zgodi, da se lastnik v ime vključi prav svojo blagovno znamko, nato pa izbrano domeno optimizira za želene ključne besede.

NE PRETIRAVAJMO Z ZNAKI
Čeprav ime domene lahko poleg črk vsebuje še druge znake, se je pametno držati pravila »več je manj.« Ime naj vsebuje čim manj številk, pomišljajev in ostalih znakov. Če bomo domeno oblikovali tako, da bo vsebovala več kot 3 pomišljaje, obstaja velika verjetnost, da bo kmalu dobila sloves neželene vsebine (ang. spam).

PRAVOČASNO PODALJŠAJMO REGISTRACIJO
Žal se precej pogosto dogaja tudi to, da prvotni lastniki ne podaljšajo registracije za domene, ki so jih registrirali. To seveda pomeni, da so prav te domene po določenem času ponovno na voljo.

 

Zapri
Sisijski jezik (sisijščina)

Sisijščina –e ž ali sisijski jezik je zlogovna uganka, ki posnema izmišljeni papajski jezik (papajščino). Sisijščina temelji na slovenskem jeziku, a jo bolje razumejo in tvorijo tisti naravni govorci, ki se izučijo v tej govorni igri. V sisijščino prevajamo tako, da dodamo zlog -si k vsakemu samoglasniku v besedi.

Ker je osnovana na slovenščini, sicer izhaja iz indoevropskih jezikov, a dejanski nastanek sisijščine beležimo z 10. januarjem 2016. Na območju Tehnološkega parka Ljubljana je bil tega dne spisan program, ki za vhodne podatke za vsakim samoglasnikom X vrine dvočrkovni zlog 'SI'. Pri testiranju so ga uporabili na poljubnih besedilih, s katerimi so bili prek spletne aplikacije v interakciji prvi uporabniki.

Primer rabe: Dosimesinasi pisikasi sisi osibstasijasi žesi osid 22. masijasi 1992. Alisi bosiš resigisistrisirasil pisikasi sisi dosimesinosi?

ZAPRI
Pravno obvestilo

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih na področju domen.

Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je Arnes, Register.si.

E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na spletni strani www.imej.si, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje.

ZAPRI