Število domen .si glede na število podjetij v Sloveniji

Objavljeno: Avtor: Imej.si

Med brskanjem po spletu največkrat naletimo na domenski končnici .com in .si, nekoliko redkeje na .net in .eu, vse druge končnice pa so pri nas bolj izjema, kot pravilo.

 

Moramo se zavedati, da si danes lahko domeno .si registrira vsakdo, sprva pa so to lahko storile le pravne osebe, pri čemer je moralo ime domene nujno vsebovati ime podjetja ali blagovne znamke. Je pa res, da je bila domena do takrat še brezplačna. Zadnji podatek, ki nam je na voljo, sega v leto 2015, govori pa o tem, da imamo v Sloveniji registriranih 191.863 podjetij, od tega pa jih ima le  65 odstotkov svojo lastno domeno. 

Sprva so si domeno .si lahko registrirale le pravne osebe, danes teh omejitev ni več.

Glede na to, da ima veliko podjetij tudi več registriranih domen .si, lahko sklepamo, da je številka tistih, ki so še vedno brez nje, še višja. V začetku leta 2017 smo imeli 123.385 registriranih domen s končnico .si. Če upoštevamo, da je imela Slovenija v letu 2016 2.064.000 prebivalcev, potem imamo očitno eno domeno na 16,7 prebivalca. Pri tem je treba upoštevati še dejstvo, da ni vsak prebivalec tudi uporabnik spleta. Vendar pa se tudi Slovenci počasi digitaliziramo. Vedno več nas je takih, ki smo si že priklopili svojo »spletno anteno« in postavili svoje storitve ali izdelke na splet pod najljubšo .si domeno.

Zapri
Sisijski jezik (sisijščina)

Sisijščina –e ž ali sisijski jezik je zlogovna uganka, ki posnema izmišljeni papajski jezik (papajščino). Sisijščina temelji na slovenskem jeziku, a jo bolje razumejo in tvorijo tisti naravni govorci, ki se izučijo v tej govorni igri. V sisijščino prevajamo tako, da dodamo zlog -si k vsakemu samoglasniku v besedi.

Ker je osnovana na slovenščini, sicer izhaja iz indoevropskih jezikov, a dejanski nastanek sisijščine beležimo z 10. januarjem 2016. Na območju Tehnološkega parka Ljubljana je bil tega dne spisan program, ki za vhodne podatke za vsakim samoglasnikom X vrine dvočrkovni zlog 'SI'. Pri testiranju so ga uporabili na poljubnih besedilih, s katerimi so bili prek spletne aplikacije v interakciji prvi uporabniki.

Primer rabe: Dosimesinasi pisikasi sisi osibstasijasi žesi osid 22. masijasi 1992. Alisi bosiš resigisistrisirasil pisikasi sisi dosimesinosi?

ZAPRI
Pravno obvestilo

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih na področju domen.

Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je Arnes, Register.si.

E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na spletni strani www.imej.si, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje.

ZAPRI