Domena .si nekoč in danes

Objavljeno: Avtor: Imej.si

Ker se slovenska podjetja najpogosteje odločajo za postavitev spletne strani, v večji meri namenjene uporabnikom iz Slovenije, jo najpogosteje opremijo prav z domeno .si

Ker se slovenska podjetja najpogosteje odločajo za postavitev spletne strani, v večji meri namenjene uporabnikom iz Slovenije, jo najpogosteje opremijo prav z domeno .si. V tem trenutku zato domena .si še vedno velja za najbolj priljubljeno in zato tudi prvo izbiro med vsemi, ki se za registracijo domene sploh odločijo. Sicer pa je naša nacionalna domena .si  stara že 25 let. Nastala je leta 1992, torej leto dni po osamosvojitvi Slovenije, ko splet pri nas še ni bil nekaj običajnega. Večina gospodinjstev ni imela niti računalnika, kaj šele dostopa do interneta, zato so bile slovenske spletne strani seveda tudi izjemno redke. Skupno število domen s končnico .si, ki je bila v tistem času brezplačna, je šele v letu 2004 preseglo število dveh tisoč registriranih domen. Če lahko danes domeno .si registrira vsakdo, pravzaprav tudi tujci, pa na začetku pa temu ni bilo tako. Sprva (do konca marca 2005) so lahko domeno .si registrirale le pravne osebe, ime domene pa je moralo biti enako imenu podjetja ali blagovne znamke. 

Naša nacionalna domena je stara že 25 let.

Vse do leta 2011 smo bili priča nenadni rasti, ki je potekala v intenzivnih intervalih, saj so takrat beležili skoraj 100. 000 registriranih domen. Situacija je seveda logična; na začetku so morali za svojo domeno poskrbeti prav vsi, sedaj pa zgolj še nova podjetja, nove blagovne znamke, novi spletni navdušenci in tudi vsi tisti, ki prav v tem trenutku sooblikujejo svojo prvo spletno izkušnjo. 

Zapri
Sisijski jezik (sisijščina)

Sisijščina –e ž ali sisijski jezik je zlogovna uganka, ki posnema izmišljeni papajski jezik (papajščino). Sisijščina temelji na slovenskem jeziku, a jo bolje razumejo in tvorijo tisti naravni govorci, ki se izučijo v tej govorni igri. V sisijščino prevajamo tako, da dodamo zlog -si k vsakemu samoglasniku v besedi.

Ker je osnovana na slovenščini, sicer izhaja iz indoevropskih jezikov, a dejanski nastanek sisijščine beležimo z 10. januarjem 2016. Na območju Tehnološkega parka Ljubljana je bil tega dne spisan program, ki za vhodne podatke za vsakim samoglasnikom X vrine dvočrkovni zlog 'SI'. Pri testiranju so ga uporabili na poljubnih besedilih, s katerimi so bili prek spletne aplikacije v interakciji prvi uporabniki.

Primer rabe: Dosimesinasi pisikasi sisi osibstasijasi žesi osid 22. masijasi 1992. Alisi bosiš resigisistrisirasil pisikasi sisi dosimesinosi?

ZAPRI
Pravno obvestilo

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih na področju domen.

Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je Arnes, Register.si.

E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na spletni strani www.imej.si, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje.

ZAPRI