Vse, kar moramo vedeti o domeni .si

Objavljeno: Avtor: Imej.si

Končnica .si, ki sliši tudi na ime vrhnja domena, kaže na to, da je bila ta domena registrirana oz. rezervirana v Sloveniji. Gre torej za nacionalno domeno, s katero upravlja Arnes.

Kdo lahko registrira .si domeno?

 

Od 6. 11. 2008 naprej je trg .si domen popolnoma sproščen, kar pomeni, da lahko domeno .si registrira tako domača, kakor tudi tuja pravna ali fizična oseba

Kdaj bo domena .si registrirana?

 

Moramo se zavedati, da po oddaji naročila za registracijo domena še ni registrirana, pa tudi rezervirana ne. Prav lahko se zgodi, da medtem ko izpolnjujemo vlogo, nekje na drugem koncu sveta neka druga oseba počne popolnoma isto, saj je do trenutka, ko je na transakcijski račun nakazan predpisani znesek, domena na voljo vsakomur.

Načini plačila

 

Če želimo hitro registracijo, lahko uporabimo način plačila s kreditno kartico ali PayPal-om, ki omogoča takojšnjo izvedbo naročila.

Zakaj dobivamo obvestila Arnesa-a, da vpis domene v DNS ni uspel?

 

Obvestilo, ki ga posreduje ARNES-ov avtomatski sistem za preusmerjanje domen na DNS strežnike, je zgolj informativne narave. Obvešča nas o tem, da domena ni bila usmerjena na DNS strežnike, kar pomeni, da vpis v DNS preprosto ni uspel. Sporočila se pošiljajo na elektronski naslov tehničnega kontakta. V kolikor domene še ne nameravamo uporabljati, pa so sporočila za nas moteča, lahko preko uporabniških strani izbrišemo trenutne DNS strežnike za našo domeno in teh obvestil ne bomo več prejemali.

Kako poteka menjava lastništva za .si domene?

 

Menjavo lastništva lahko sprožimo popolnoma preprosto, in sicer tako, da zamenjamo kontaktni podatek lastnika v uporabniških straneh. Kadar zamenjamo le e-mail naslov, bo register (ARNES) zaradi varnosti sporočilo o našem dejanju poslal na prejšnji naslov. V kolikor pa zamejamo vse kontaktne podatke lastnika, pa Arnes sporočilo o tem dejanju posreduje na lastniški email domene (novemu in obstoječemu lastniku), kjer s klikom na povezavo potrdimo prenos. Prenos bo zaključen v trenutku, ko bo Arnes prejel obe potrditvi.

Kako poteka prenos .si domene?

 

Pri prenosu .si domene gre zgolj za zamenjavo registrarja (ponudnika registracije), medtem ko lastnik (nosilec) ostane isti. Za prenos poskrbi izbrani registrar, sam postopek pa se zaključi v trenutku, ko le-ta prejme plačilo naročila.

Zapri
Sisijski jezik (sisijščina)

Sisijščina –e ž ali sisijski jezik je zlogovna uganka, ki posnema izmišljeni papajski jezik (papajščino). Sisijščina temelji na slovenskem jeziku, a jo bolje razumejo in tvorijo tisti naravni govorci, ki se izučijo v tej govorni igri. V sisijščino prevajamo tako, da dodamo zlog -si k vsakemu samoglasniku v besedi.

Ker je osnovana na slovenščini, sicer izhaja iz indoevropskih jezikov, a dejanski nastanek sisijščine beležimo z 10. januarjem 2016. Na območju Tehnološkega parka Ljubljana je bil tega dne spisan program, ki za vhodne podatke za vsakim samoglasnikom X vrine dvočrkovni zlog 'SI'. Pri testiranju so ga uporabili na poljubnih besedilih, s katerimi so bili prek spletne aplikacije v interakciji prvi uporabniki.

Primer rabe: Dosimesinasi pisikasi sisi osibstasijasi žesi osid 22. masijasi 1992. Alisi bosiš resigisistrisirasil pisikasi sisi dosimesinosi?

ZAPRI
Pravno obvestilo

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih na področju domen.

Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je Arnes, Register.si.

E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na spletni strani www.imej.si, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje.

ZAPRI