Kaj potrebujemo za spletno predstavitev?

Objavljeno: Avtor: Imej.si

Ko govorimo o spletnem gostovanju, se hitro srečamo z nekaterimi pojmi, kot so strežnik, domena in spletno gostovanje. In prav omenjene termine bomo v nadaljevanju članka vzeli pod drobnogled.

 

Najprej moramo vedeti, da za spletno predstavitev potrebujemo tri stvari, in sicer:

  • domeno
  • spletno gostovanje
  • izdelano spletno stran

Kaj je to strežnik?

 

Strežnik je vizualno precej podoben računalniku, le da je nekoliko drugačne oblike. Je pa -za razliko od večine računalnikov za osebno rabo- prižgan 24 ur na dan in zato tudi mnogo bolj zmogljiv. Nameščen je v posebnem prostoru, imenovanem data center, kjer je zavarovan pred morebitnim izpadom električne energije, udarci strel, poplavami in drugimi naravnimi nesrečami, ki bi lahko poškodovale vaše podatke. Poleg tega so ti. data centri povezani tudi z izredno hitrimi internetnimi povezavami.

Kaj je domena?

 

Vsak računalnik, ki se vključi v internetno omrežje, ima enolično določeno identifikacijsko zaporedje številk IP (Internet Protocol), ki služi podobno kot telefonska številka. Ker pa si ljudje številke težje zapomnimo, je bil leta 1994 vpeljan DNS (Domain Name System) sistem, ki omogoča, da namesto zaporedja številk uporabljamo kombinacijo črk in številk. Domena je tako nekakšno ime, ki ga ima prav vsaka spletna stran. Zapis domene je sestavljen iz dveh delov – iz imena in domenske končnice.

Kaj je spletno gostovanje?

 

Vsaka spletna stran mora biti nekje postavljena, torej vse datoteke, ki jo sestavljajo, morajo biti shranjene na nekem računalniku oziroma strežniku, ta pa mora biti ves čas povezan z internetom. Spletno gostovanje je izraz, ki pomeni, da je naša spletna stran objavljena na nekem strežniku, od koder do nje lahko dostopajo uporabniki, torej bralci oziroma obiskovalci naše spletne strani.

Zapri
Sisijski jezik (sisijščina)

Sisijščina –e ž ali sisijski jezik je zlogovna uganka, ki posnema izmišljeni papajski jezik (papajščino). Sisijščina temelji na slovenskem jeziku, a jo bolje razumejo in tvorijo tisti naravni govorci, ki se izučijo v tej govorni igri. V sisijščino prevajamo tako, da dodamo zlog -si k vsakemu samoglasniku v besedi.

Ker je osnovana na slovenščini, sicer izhaja iz indoevropskih jezikov, a dejanski nastanek sisijščine beležimo z 10. januarjem 2016. Na območju Tehnološkega parka Ljubljana je bil tega dne spisan program, ki za vhodne podatke za vsakim samoglasnikom X vrine dvočrkovni zlog 'SI'. Pri testiranju so ga uporabili na poljubnih besedilih, s katerimi so bili prek spletne aplikacije v interakciji prvi uporabniki.

Primer rabe: Dosimesinasi pisikasi sisi osibstasijasi žesi osid 22. masijasi 1992. Alisi bosiš resigisistrisirasil pisikasi sisi dosimesinosi?

ZAPRI
Pravno obvestilo

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih na področju domen.

Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je Arnes, Register.si.

E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na spletni strani www.imej.si, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje.

ZAPRI