Domena v karanteni

Objavljeno: Avtor: Imej.si

Ko je domena v karanteni, lahko kljub vsemu izvedemo nekatere postopke. V nadaljevanju bomo preverili, kaj to pomeni za nosilca domene in do katerih dejanj je upravičen.
 

Kaj pomeni, da je domena v karanteni?

Domena je v karanteni, če ni bila pravočasno podaljšana ali pa je nosilec potrdil, da jo želi izbrisati. Domeni v karanteni Arnes v skladu s Splošnimi pogoji umakne kazalce na domenske strežnike za to domeno iz vrhnjega DNS strežnika za .si. To seveda pomeni, da domača stran in elektronski naslov pod to domeno ne delujeta več. Obenem pa takšna domena še ni na voljo za registracijo s strani drugih upravičencev.

Katere postopke lahko izvedemo v času, ko je domena v karanteni?

Med trajanjem statusa  "v karanteni", ki je običajno omejen na 30 dni, lahko izvedemo naslednje postopke:

  • podaljšanje registracije domene
  • prenos domene na drugega nosilca
  • zamenjava registrarja

Pri tem samo podaljšanje registracije domeni prekine status "v karanteni" in jo vrne v status  "registrirana". Če domena ostane v karanteni 30 dni, pa jo Arnes izbriše iz baze registriranih domen pod .si in je na voljo za registracijo s strani drugih upravičencev.

Zapri
Sisijski jezik (sisijščina)

Sisijščina –e ž ali sisijski jezik je zlogovna uganka, ki posnema izmišljeni papajski jezik (papajščino). Sisijščina temelji na slovenskem jeziku, a jo bolje razumejo in tvorijo tisti naravni govorci, ki se izučijo v tej govorni igri. V sisijščino prevajamo tako, da dodamo zlog -si k vsakemu samoglasniku v besedi.

Ker je osnovana na slovenščini, sicer izhaja iz indoevropskih jezikov, a dejanski nastanek sisijščine beležimo z 10. januarjem 2016. Na območju Tehnološkega parka Ljubljana je bil tega dne spisan program, ki za vhodne podatke za vsakim samoglasnikom X vrine dvočrkovni zlog 'SI'. Pri testiranju so ga uporabili na poljubnih besedilih, s katerimi so bili prek spletne aplikacije v interakciji prvi uporabniki.

Primer rabe: Dosimesinasi pisikasi sisi osibstasijasi žesi osid 22. masijasi 1992. Alisi bosiš resigisistrisirasil pisikasi sisi dosimesinosi?

ZAPRI
Pravno obvestilo

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih na področju domen.

Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je Arnes, Register.si.

E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na spletni strani www.imej.si, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje.

ZAPRI