Si na .SI ali ni.SI? Registriranih več kot 130.000 domen .si!

Objavljeno: Avtor: Imej.si

V novembru 2018 smo presegli 130.000 registriranih domen.si. Če bi jih podelili med prebivalce Slovenije, bi rekli, da je vsak 16. prebivalec lastnik ene domene .si. Letos je domena .si praznovala 26. rojstni dan. Uradna nacionalna vrhnja domena je postala marca 1992. Katera domena pa je bila registrirana kot prva? Pravzaprav jih je bilo več, natančneje 10, in te so bile prenešene iz prejšnje domene .yu (Yugoslavija) na .si: ki.si, arnes.si, aster. si, ijs.si, zrc-sazu.si, izum.si, pasadena. si, hermes.si, unilj.si, uni-mb.si.   Do sredine novembra letos je bilo v vseh letih registriranih skoraj 294.000 domen. Trenutno je v domenski bazi registriranih nekaj več kot 130.000 domen, ostale pa so bile izbrisane ali pa niso bile podaljšane.

Najdaljše ali najkrajše ime ima domena…

 

Med najdaljši domeni sodita dve, ki imata v imenu kar 55 znakov (klinicno-psiholoska-ordinacija-s-koncesijo-hermina-merc.si in učinkovita-samopomoč-proti-delovanju-črne-magije.si). Med najkrajšimi domenami, dolgimi le 2 znaka, pa najdemo trenutno registriranih 1.005 domen.

Kako registrirati ali podaljšati domeno.si? Vse informacije so na voljo tukaj

Zapri
Sisijski jezik (sisijščina)

Sisijščina –e ž ali sisijski jezik je zlogovna uganka, ki posnema izmišljeni papajski jezik (papajščino). Sisijščina temelji na slovenskem jeziku, a jo bolje razumejo in tvorijo tisti naravni govorci, ki se izučijo v tej govorni igri. V sisijščino prevajamo tako, da dodamo zlog -si k vsakemu samoglasniku v besedi.

Ker je osnovana na slovenščini, sicer izhaja iz indoevropskih jezikov, a dejanski nastanek sisijščine beležimo z 10. januarjem 2016. Na območju Tehnološkega parka Ljubljana je bil tega dne spisan program, ki za vhodne podatke za vsakim samoglasnikom X vrine dvočrkovni zlog 'SI'. Pri testiranju so ga uporabili na poljubnih besedilih, s katerimi so bili prek spletne aplikacije v interakciji prvi uporabniki.

Primer rabe: Dosimesinasi pisikasi sisi osibstasijasi žesi osid 22. masijasi 1992. Alisi bosiš resigisistrisirasil pisikasi sisi dosimesinosi?

ZAPRI
Pravno obvestilo

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih na področju domen.

Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je Arnes, Register.si.

E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na spletni strani www.imej.si, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje.

ZAPRI