Zakaj je smiselno preveriti zgodovino domene?

Objavljeno: Avtor: Imej.si

Če želimo na svetovnem spletu objaviti svojo spletno stran, trgovino ali blog, potem je izbira in registracija svoje domene eden izmed najpomembnejših korakov. Pa ste se kdaj vprašali, ali je smiselno preveriti tudi zgodovino izbrane domene?

Če želimo na svetovnem spletu objaviti svojo spletno stran, trgovino ali blog, potem je izbira in registracija svoje domene eden izmed najpomembnejših korakov, ki jih moramo storiti pri ustvarjanju svoje spletne identitete, saj nas bodo prav po izvirnem in zgovornem imenu prepoznale naše obstoječe in tudi bodoče stranke. Registracija običajno ne predstavlja težav, saj gre za enostaven, varen in tudi cenovno ugoden postopek. Je pa zelo pomembno, da pred nakupom domene preverimo prav njeno zgodovino.

ZAKAJ JE SMISELNO PREVERITI ZGODOVINO DOMENE?
Na ta način namreč ugotovimo, kdo je bil njen prejšnji lastnik, kakšen status je imela pred našim nakupom in ali je v preteklosti v zvezi z izbrano domeno prišlo že do kakšnih zapletov. Najbolj zanesljive podatke najdemo na spletnem naslovu who.si, kjer lahko preverimo tudi nekatere druge pomembne informacije o domenah.

Zapri
Sisijski jezik (sisijščina)

Sisijščina –e ž ali sisijski jezik je zlogovna uganka, ki posnema izmišljeni papajski jezik (papajščino). Sisijščina temelji na slovenskem jeziku, a jo bolje razumejo in tvorijo tisti naravni govorci, ki se izučijo v tej govorni igri. V sisijščino prevajamo tako, da dodamo zlog -si k vsakemu samoglasniku v besedi.

Ker je osnovana na slovenščini, sicer izhaja iz indoevropskih jezikov, a dejanski nastanek sisijščine beležimo z 10. januarjem 2016. Na območju Tehnološkega parka Ljubljana je bil tega dne spisan program, ki za vhodne podatke za vsakim samoglasnikom X vrine dvočrkovni zlog 'SI'. Pri testiranju so ga uporabili na poljubnih besedilih, s katerimi so bili prek spletne aplikacije v interakciji prvi uporabniki.

Primer rabe: Dosimesinasi pisikasi sisi osibstasijasi žesi osid 22. masijasi 1992. Alisi bosiš resigisistrisirasil pisikasi sisi dosimesinosi?

ZAPRI
Pravno obvestilo

Z brezplačnimi e-obvestili vas obveščamo o novostih na področju domen.

Pošiljatelj e-obvestil in upravljavec zbirke osebnih podatkov je Arnes, Register.si.

E-obvestila prejemate v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah na osnovi vaše prijave na prejemanje e-obvestil na spletni strani www.imej.si, sodelovanja v nagradnih igrah, nakupa ali iz drugih pravnih naslovov, s katerimi je bilo dano prostovoljno soglasje.

ZAPRI